Examensdags för low carb-dieten

Sedan vecka 32 2011 har jag bytt ut ett ständigt sockerfrossande mot en low carb high fat kost. Från att ständigt ha tryckt i mig kolhydrater i olika former för att mätta den ständiga hungern äter jag mestadels proteiner och fett i alla dess former. Ska sägas att jag inte är renlärig, men huvuddelen av mina måltider kvalar in under LHCF-begreppet. Andra skulle kanske kalla det stenålderskost, begreppen går ihop men i stora drag är det en hemagjord blanding av dessa, inkluderat nötter, mejeriprodukter. Jag är noga med att äta riktig mat, lagar i stort sett allt från grunden med riktiga råvaror. Anledningarna är många, men en av de viktigaste är att maximera prestationen i långdistanslopp, såsom Lidingöloppet, Vasaloppet och Vätternrundan. Idén är relativt ny och går tvärt emot vad traditionalisterna menar och går ut på att lära kroppen att använda fett som huvudsaklig energikälla. Anledningen varför detta är bra är att kroppens depåer av kolhydrater räcker för max två timmars intensiv ansträngning. Med motorn inställd på fettförbränning har man i stort sätt obegränsade bränsledepåer.

Train Low Race High - Tanken är att under ett långlopp kombinera det bästa av två världar. Först ställa in kroppen på fettförbränning (under några månaders tid) och sedan dagarna innan loppet fylla glykogendepåerna med kolhydrater för att ge kroppen dubbla bränslen. Det finns några mer eller mindre lyckade förespråkare till detta men det är ännu ingen allmänt känd metod. Jag gör detta test för att jag tror på det, men visst är det lite av ett långskott.

Det ultimata testet. Min tid från förra årets vasalopp på 7:46 är helt ok för en förstagångsåkare utan skidbakgrund. Den är satt med de gamla kostråden om kolhydrater sprutande ur öronen. I år är det förhoppningsvis en annan ämnesomsättning i kroppen. Kan detta göra någon skillnad? Svaret kommer om exakt en vecka. Visst kan förutsättningarna variera, föret kan vara annorlunda, vädret och dagsformen lika så. Men någon indikation borde det ge. Tiden lär utvisa vad jag äter nästa år...


Här kommer en länk som lite mer förklarar teorierna bakom upplägget:
http://ngruppen.blogspot.com/2008/06/train-low-compete-high.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0